Japán fürj intenzív tartása

Intenzív tartás


fogalma:


A fürjeket zárthelyiségben, a földrajzi helytől és az éghajlati viszonyoktól függetlenül a termelés egész évben folyamatos, és mindezt, természet ellenes beavatkozás mellett.  Ökológiai szempontból is kedvezőtlenebbnek tartják mert az intenzív állattartás sokkal károsabb a környezetre, mint az extenzív.


Lényege:


A fürjek zárt térben születnek, sokszor ipari tápot esznek, és rövid életüket szűk ketrecekben töltik. Az intenzív tartás persze célszerű megoldás, így kis területen, olcsón, gyorsan (a fürj épp 3 hónap alatt éri el a vágósúlyt) lehet ellátni a húsfaló népet megfelelő arányúra tenyésztett állatokkal. Például mellméretüktől labilisan totyogó madarakkal. A fürjek természetellenes körülményektől meghülyülnek, agresszívak lesznek, gyorsan kimerülnek (a fürjek 6-8 év helyett csak 6 hónapig élnek) A rosszul beállított étrendtől, például a sok fehérjével elért gyors hizlalástól és a kevés mozgástól a mellünk zsíros lesz.

 típusai:


  • Taposórács
  • Felnőtt fürjek 24 órás megvilágítása és a téli fűtés, csak tojás termelésért
  • Sima padozaton illetve zárt térben való természetellenes tartása
  • Túlzsúfoltság. Az ideális létszám figyelmen kívüli hagyása (minden)1 m2-re számolva.

 

 

Hatása a japán fürjre nézve:


  • felkopaszodó fürjek: taposórács következményeként,  a porfürdő, tiszta levegő és természetes fény hiánya, a rács okozta koptatása, és tolltépés miatt alakul ki
  • sérülések, betegségek
  • stresszes állomány
  • elhullásból és takarítás hiányából adódó fertőzések

 

Videó megrázó sorokat is mutat, ezért csak erős idegzetűeknek ajánlott a megtekintése.


 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Japán fürj intenzív tartása

 

Facebook

 

Támogatók

 

 


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,